Informacione te dobishme per Tiranen, Shqiperi

Këtu do të gjeni informacione të dobishme, këshilla për kulturën, dhe fraza bazë për turistët që vizitojnë Tiranën, Shqipërinë.
Pozita gjeografike
Tirana është kryeqyteti i Shqipërisë një vend në Evropën Juglindore në kufi me Detin Adriatik dhe Jon.
Ajo është vendosur në rajonin jugperëndimor të Gadishullit të Ballkanit, mes Greqisë në jug, Republikës së Maqedonisë në lindje dhe Malit të Zi dhe Kosovës në veri. Tirana në vetvete është i pozicionuar pothuajse në qendër të vendit me bregdetin Adriatik vetëm 30 km larg.

Klima e Tiranës
Duke qenë 30 km nga brigjet Tirana gëzon një klimë të butë mesdhetare me një mesatare prej 260-290 ditë me diell në vit.
Njerëzit dhe kultura në Shqipëri
Shqiptarët janë mesdhetar, pra njerëz pasionant dhe ekspresivë kështu që mos u habisni nëse dëgjoni diskutime me zë të lartë në autobusë, kafe etj Kjo është vetëm një gjë normale. Sapo të mbërrini do të dalloni ndryshimin në tundjen e kokës. Kur miratojnë diçka shqiptarët tundin kokën e tyre nga njëra anë në tjetrën,ndërsa për të mohuar gjërat do të lëvizin kokën e tyre lart e poshtë në një lëvizje të shkurtër. Megjithatë, kjo po ndryshon dhe vlen më shumë për gjeneratat e vjetra, ndërsa të rinjtë të cilët kanë jetuar jashtë shtetit zbatohen shenja ndërkombëtare në këtë rast.
Argëtim
Tirana është kryeqyteti i artit dhe jetës aktive, me institucione të mëdha kulturore, si Teatrin e Operas dhe Baletit, Akademia e Arteve, Teatri Kombëtar, Galeria e Arteve, Pallatin e Koncerteve etj, duke zhvilluar një jetë të pasur kulturore, me ngritjen e një agjendë artistike, e cila fillon në shtator dhe mbaron në fillim të verës. Tirana është përzierja e kulturave të ndryshme nga krahinat shqiptare, për shkak të popullsisë së saj heterogjen, e cila ka sjellë nga një grimë të kulturës dhe traditave të vendit ose zonës të origjinës. Por Tirana gjithashtu reflekton rrezatimin e kulturës dhe përvojës botërore, të sjellë në nga jashtë nga ata që jetojnë dhe punojnë prej vitesh në mbarë botën, duke krijuar një shumëllojshmëri të pafund të aktiviteteve, emra, forma dhe ngjyra me trendet të vërteta të një metropoli. Në Tiranë, ju do të gjeni me dhjetëra kafene, bare dhe klube nate të stileve të ndryshme, ku mund të shijoni muzikën që ju pëlqen në shoqërinë e një prej popullsisë më të re në Evropë.

Të hash jashtë
Kuzhina shqiptare është e freskët, e thjeshtë, dhe e shëndetshme. Kjo është një përzierje e pasur nga e kaluara e saj historike; një bashkim i kuzhinës tradicionale malore dhe e pjatave ballkanike me mish, kuzhinës italiane dhe shijeve greke e turke. Pozita e favorshme gjeografike ofron:
Kuzhinë shqiptare me një gamë të gjërë të produkteve të freskëta bujqësore, peshkut dhe prodhimeve të detit; dhe kuzhina është ende shumë sezonale. Pothuajse çdo rajon në Shqipëri ofron specialitete të veçanta dhe gatime unike në shije dhe aromë. Birra, "raki", grappa lokale si pije, dhe kafe janë pije më popullore në Shqipëri. Prodhimet shqiptare te rrushit varjojnë si: Kallmet, Vlosh apo Puls prodhojne disa verëra të mira lokale. Megjithatë verëbërësit shqiptarë përballen me konkurrencën e ashpër nga importet italiane dhe franceze. Tirana ofron një shumëllojshmëri të restoranteve për të gjitha shijet, nga specialitete e thjeshta lokale tek restorantet gustatore me çmime tepër të arsyeshme.
Blerjet
Duke u shndëruar në një qytet me një popullsi prej rreth 1 milion banore, Tirana ofron mundësi të mira për blerje. Blerje më të mirë në Tiranë mund të bëhet në një nga qendrat e saj periferike Tirana East Gate njohur si TEG, QTU dhe City Park tek të cilat mund të shkohet lehtë me linja me autobus nga qendra e qytetit. Këto qendra ofrojnë një rrjet të dyqaneve elegante duke përfshirë marka ndërkombëtare si Zara, Bershka, Massimo Dutti etj. Nëse ju preferoni blerje ne rruget me dyqane te njohura, "Myslym Shyri" ofron një përvojë të ngjashme.
Shkëmbim valute në Shqipëri
Shkëmbimi monetar në Shqipëri është e shumë i thjeshtë. Ka shumë vende të licencuara për shkëmbim valute në Tiranë, disa prej të cilave të vendosura rreth qendrës, pas Muzeut Historik Kombëtar. Ne ju këshillojmë të kërkoni gjithmonë një faturë nga zyra e  këmbimit.

Disa shprehje në gjuhën shqipe dhe shqiptimet e tyre në anglisht
Mirëdita = meer-detae = Good Day
Mirëmëngjes = meer – men – jazz = Good Morning
Faleminderit = fall – ae – minter – it = Thank you
Si jeni ? = See – ye – ne ? = How are you?
Mire = Me – rae = Good
Po = Po = Yes
Jo = Yo = No
Numra të dobishëm:
Tel. Aeroportit. +355 4 2381 600
Tel. Bagazheve të humbura. +355 4 2381 681
Tel. Informacionit në polici. 122
Tel. Urgjencës në polici. 129
Tel. Policisë së Trafikut . 126
Tel. Zjarrfikëses. 128
Tel. Urgjencës spitalore. +355 4 2222 235
Tel. Farmacie 24 ore. +355 4 2222 241
Festat publike
Viti i Ri (1/2 Janar),
Pashkët Ortodokse dhe Katolike
Dita e Pavarësisë (28 Nëntor)
Dita e Çlirimit (29 Nëntor)
Krishtlindjet (25 Dhjetor)
Dita e punëtoreve (1 Maj)
Bajrami i Madh (Janar)
Bajrami i Vogël (fund i Ramazanit)